Натрупаните отпуски

Натрупаните отпуски до 1 януари 2010 г. няма да се губят, ако не се ползват до 31 декември 2011 г.

Конституционният съд отмени конфискуването на натрупаните да 1-ви януари 2010 г. стари отпуски, ако не се ползват до 31-ви декември 2011 г.

Запазва се 2-годишния срок, в който, ако отпускът не се ползва, ще се погасява. Това означава, че на 1 януари 2012 г. ще изтече давността, както за всички стари отпуски, така и за отпуска за 2010 г.

Занапред платените почивки ще се ползват по график, който работодателят е задължен да изготвя в началото на всяка календарна година.

Работодателите нямат право да отказват отпуск в периода, посочен в графика. Ако в посочения по график период служителят е бил в друг вид отпуск, той има право да поиска платения си отпуск в друго време на годината.

Ако работодател не разреши отпуск по график, служителят има право сам да определи времето за ползването му, като уведоми писмено поне две седмици преди това.

Платеният отпуск може да се отложи за следващата календарна година само ако работникът е бил в продължителни болнични или отпуск по майчинство, но ще трябва да се вземе наведнъж.

0 Отговори

Остави коментар

Искате да се включите в дискусията?
Вашето мнение е полезно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *