Какво представлява новия коронавирус – COVID-19

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които могат да причинят заболяване при животни или хора. При хората е известно, че няколко коронавируси причиняват респираторни инфекции, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкия изток респираторен синдром (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS). Най-наскоро откритият коронавирус причинява коронавирусна болест COVID-19.

Какво е COVID-19?

COVID-19 е инфекциозното заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Този нов вирус и болест бяха неизвестни преди началото на епидемията в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

Какви са симптомите на COVID-19?

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да имат болки, назална конгестия, хрема, болки в гърлото или диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно. Някои хора се заразяват, но не развиват никакви симптоми и не се чувстват зле. Повечето хора (около 80%) се възстановяват от болестта, без да се нуждаят от специално лечение. Около 1 от всеки 6 души, който се разболява от COVID-19, се разболява сериозно и развива затруднено дишане. Възрастните хора и тези с основни медицински проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или диабет са по-склонни да развият сериозни заболявания. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят лекарска помощ.

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Как се разпространява COVID-19?

Хората могат да хванат COVID-19 от други, които имат вируса. Заболяването може да се разпространи от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, които се разпространяват, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици кацат върху предмети и повърхности около човека. След това други хора хващат COVID-19, като докосват тези предмети или повърхности, след което докосват очите, носа или устата си. Хората също могат да хванат COVID-19, ако вдишат капчици от човек с COVID-19, който кашля или издишва капчици. Ето защо е важно да стоите на повече от 1 метър (3 фута) от човек, който е болен.

Може ли вирусът, причиняващ COVID-19, да се предава във въздуха?

Към днешна дата проучванията сочат, че вирусът, който причинява COVID-19, се предава главно чрез контакт с дихателни капчици, а не чрез въздуха.

Вижте предишния отговор на тема „Как се разпространява COVID-19?“

Може ли CoVID-19 да бъде хванат от човек, който няма симптоми?

Основният начин, по който болестта се разпространява, е чрез дихателни капчици, изхвърлени от някой, който кашля. Рискът от хващане на COVID-19 от човек, който изобщо няма симптоми, е много малък. Въпреки това, много хора със COVID-19 изпитват само леки симптоми. Това е особено вярно в ранните стадии на заболяването. Следователно е възможно да хванете COVID-19 от човек, който има например само лека кашлица и не се чувства зле.

Мога ли да хвана COVID-19 от изпражненията на някой с болестта?

Рискът от хващане на COVID-19 от изпражненията на заразен човек изглежда нисък. Въпреки че първоначалните изследвания предполагат, че вирусът може да присъства в изпражненията в някои случаи, разпространението по този път не е основна характеристика на епидемията.  Тъй като това е риск, обаче, това е още една причина редовно да почиствате ръцете си, след като използвате банята и преди хранене.

Ползвани информация и материали от следните източници:

  • Световната здравна организация
  • Европейски център за превенция и контрол на заболяванията
  • Европейска агенция за безопасност и здраве при работа